FTK011: NOOSE (USA), ВЗРИВ, Them Frequencies

For The Kids Booking подготвят нова изненада в последния момент, a именно концерт на NOOSE – vegan straight edge банда от Чикаго, която ще бъде подкрепена от пловдивските олдскул кораджии ВЗРИВ и една сравнително нова, но много силна и прогресивна мат-повлияна пост-хардкор банда – THEM FREQUENCIES от столицата. Събитието ще се проведе в клуб BANANA REPUBLIC (бившият Social Club) на пл. Славейков 4, а датата е 31 май, с начало 21:00 ч. и вход 6 лв.

Представяйки на българската публика група с идеи за веган и стрейт едж начин на живот, намираме за удобно да напомним и поясним, че ние от For The Kids Booking също стоим зад принципи като вегетарианство и веганизъм, които за нас са основополагаща и движеща сила. Разбира се нашите принципи са всеобхващащи и застъпват и теми като толеранс на расова основа, както и добронамерено отношение към околните и това да бъдем отворени и отговорни към всичко около нас (хора, животни, природа). В случая обаче ще наблегнем върху веган етиката.

Стана практика (постери с послания, безплатна веган храна, идеологично активни групи) за нас да влагаме нещо повече в събитията, които организираме; нещо повече освен просто 2 часа музика на живо. Стремим се да влияем на хората и да демонстрираме нашите разбирания за начин на живот, който не причинява насилие и смърт спрямо невинни. Считаме, че пънк/хардкор/метъл пубилката е достатъчно широко-скроена, за да разбере правилно позицията ни – а тя е проста – вегетарианство и още по-конкретно веганизмът според нас са крачка към по-отговорен живот. Защо?

Нито една религия не заповядва да се яде месо. Ние не изповядваме която и да било религия или секта, но знаем че публиката на нашите концерти е разнородна, за това се обръщаме към всички хора, независимо коя религия изповядват. Златното правило е „Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб“, а животните в случая са „другите“. Всички религии гласят „Не убивай“, но в Библията, нито в Корана няма звездичка (*) с уточнение „освен ако не ходи на четири крака и има козина, пера, рога, клюн или хриле“.

Хората ядат месо, сирене, мляко и яйца поради 4 причини: навик, традиция, удобство, вкус. Веганите, както и вегетарианците, не консумират месо от земни или морски животни. Веганите, за разлика от вегетарианците, не консумират сирене, мляко, яйца, мед или какъвто и да е животински продукт, включително не носят кожа, вълна или пух. Всички ние, обаче, сме на пътешествие в живота. Всички ние харесваме или не харесваме различни неща, различни националности и религии сме, но има едно нещо, което трябва да споделяме помежду си и това е мир. Обратно на политическите и религиозните догми – животните не ни принадлежат. Те не са стока, не са собственост, не са бездушни, глупави и неспособни да мислят и чувстват. Ако всички приемем, че животните използват очите си да виждат, ушите да чуват, носовете да дупшат, устите да ядат, краката да ходят, перата да летят, перките да плуват… искрено се учудвам защо мнозина от хората не вярват, че те също така използват мозъците си, за да мислят, чувстват, да са осъзнати, самоосъзнати. Трябва ли да вярвам, че всяка част от тялото на животните функционира така, както се предполага с изключение на мозъка? Това са дебели лъжи!

Пропагандата от насилниците над животни е огромна. Кога беше последният път, когато сте видели реклама на гъбата Шийтаке по телевизора? Ами реклама на кълнове? Киона? Репички? Тофу? Определено не виждате това в рекламния блок, а по-скоро реклами на храни, които съдържат основно животински продукти (месо, мляко, яйца, кашкавал), фармацефтични продукти и енергийни напитки. Заблуждават ви, убиват животните и убиват планетата ни. Пропагандата идва не от веган и еко активисти, а от хранителните и фармацефтични индустрии (добре обяснено във филма Foot matters, който излъчихме на един от концертите на For The Kids), които ги е грижа не да сме здрави, а тoчно обратното – да сме в порочния кръг – консумиране на вредни храни (месо, яйца, мляко и т.н.) и полуфабрикати, в следствие на което да се тъпчем с всевъзможни лекарства.

Всеки един от нас някога е обичал животните и е бил техен верен приятел. И това е било времето, когато сме били деца. Когато сме били млади, когато сме били деца сме били възхитени от животните. Те са ни разсмивали, правили са ни щастливи. И е имало време през живота ни, когато сме щели да направим всичко на света, за да направим и тях щастливи. Да ги защитим от жестокост (не да ги изядем). Или най-малко бихме признали жестокостта, с която се отнасяме към тях. Ако някой е бил груб с животно рпред очите ни, когато сме били малки, бихме извикали и заплакали. И това е така, защото всички сме разграничавали правилното от грешното, що се отнася до отношение към животните ( и не само! ). Докато някой не ние казал и научил обратното. Казал ни е да пренебрегваме тяхното страдание. Да се присмиваме и да оправдаваме тяхната болка и нещастие. Да се забавляваме от тяхното съществуване. И това е нещо, върху което трябва да се замислим днес, утре, след това.. Кой ни е научил да сме толкова подли и зли, злобни и мразещи, или безразлични към животните, като някога те са били наши приятели? Това са невинни същества, които не са ни направили нищо лошо. Сигурен съм, че всички можем да се съгласим поне за едно нещо – тази омраза в най-чистата си форма е придобито поведение.

Расизъм, сексизъм, хомофобия, антисемитизъм.. всичко това е придобито поведение. Когато 3-4-5 годишно дете играе на площадката най-малко ще го интересува цвета на кожата на техните приятели или тяхната религиозна принадлежност. Видизмът не прави разлика. Видизмът е придобитото „право“ на човек да експлоатира, поробва и убива други видове. И само защото ние смятаме, че нашият вид е много по-специален и висш от останалите, че сме единствените, които са важни и имат значение… този начин на мислене е в основата на всички форми на дискриминация. Един вид, една група мислеща, че е по-специална от всички други и целяща да експлоатира, потиска и отрича правото им да бъдат свободни.. или пък живи.

Никога не е добре да се избира коя форма на дискриминация да се налага. Коя да се посочи като зла – расизмът. И коя да се посочи като добра – видизъм. Дискриминацията е зло в основата си… или не е. Не може да е и двете, не става така.

Запомнете, че е много лесно да се рационализира и оправдае жестокостта и дори убийството, когато не вие сте жертвата. И особено, когато не е необходимо да жертваме нечий живот в името на нашата вечеря, ние намираме за изключително анти-хуманно, когато хората убиват ежедневно, защото им е по-лесно и не са си направили труда да осъзнаят, че има и друг път. Продължение на нашата позиция можете да изгледате във видео-лекцията на Гари Юрофски, който е веган активист и част от чието мнение ние сме синтезирали по-горе. 

 

Очакваме ви на концерта, там ще си поговорим и ще послушаме музика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>